Mit kulturforbrug

Nedenstående blev bragt i Børsen 3. januar 2019
Interviewet af Trine Marie Vestergaard
https://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/215602/artikel.html

 

Det første jeg læser om morgenen?
Min papiravis. Jeg fik et abonnement da jeg flyttede hjemmefra som 18årig og den er kommet i min postkasse hver morgen siden. Det er over 12.460 aviser. Måske den bedste gave jeg har fået, så den tradition har jeg tænkt mig at videreføre. Skærmtid prøver jeg at gemme til efter kaffen, det gi’r de bedste morgener. Er jeg væk på turné eller optagelser har jeg den på min tablet, men jeg er mest til at sidde og knitre med den og spilde kaffe på den. I weekenden bliver jeg vækket med kaffe og avis på sengen og så sidder vi der og bytte sektioner og fletter tæer hele formiddagen.

Det hører jeg?
Jeg hører Orientering og laver mad hver dag inden jeg skal på teatret. Og det er en lukket fest, ingen unger eller pædagogisk samvær, så hvis mine børn kan koge et æg, når de flyver fra reden, er det ikke min fortjeneste. Ellers følger min musik dagen. Starter stille med klassisk eller jazz og så bliver der mere gang i den efterhånden. Jeg underviser i drama og improvisation og bruger altid musik som opvarming, og med to teenagere er jeg med på alt det nye. Men det er det 80’erne der rigtig kan få gang i en fest. Ved midnat ender det i noget funky business med Aretha Franklin og Stevie Wonder … virkelig uklogt, når man skal sove. Og så fanger jeg “Morgen på P1” som podcast i løbet af dagen, for der er jeg ikke stået op, og så selvfølgelig “Bearnaise Er Dyrenes Konge” på 24syv - men den hører alle vel??

Det ser jeg, når jeg vil underholdes?
Flow TV sløver så jeg henter udvalgte programmer når jeg f.eks. pendler til Odense eller sidder på et hotelværelse. Det er mest om mad og udeliv. “Nak og Æd” er lige min kop te, men jeg kan også godt se “Bonderøven”. Vi så “Handmaid’s Tale” men ellers har jeg droppet serier som stjæler al tid i verden. Mange af dem er fantastiske, men det er en god bog også. Til gengæld har jeg meldt mig som frivillig filmoperatør i Valby Kino og får nu set alle de danske film min kolleger knokler med … og de bedste udenlandske. Film skal ses i biografen.

Dem følger jeg?
Jeg følger alle links og hints på Linkedin og Youtube om til formidling og undervisning, så jeg er opdateret når jeg holder min kurser for advokater og det private erhvervsliv. Alle elsker en god formidler, så det prøver jeg at lære fra mig med de ord og termer I bruger ude i den virkelige verden. Det ændrer dog ikke ved, at det ikke er ordene det handler om, men nærvær og at have noget på hjerte. Det er så nemt at se, når det ikke virker for andre, og så svært at få til at virke selv. Der er mange gode TED talks om det emne. Jeg har lavet et interview om andetsteds her i avisen.

Det læser jeg?
Jeg læser en roman om ugen. Det er i stedet for skærmtid, som stresser mig. I bogen er tiden din egen. Et godt krimiplot er altid spændende at tage med ind i søvnen, men jeg er specielt glad for de brede, selvreflekterende og fabulerende fortællinger af f.eks. Jonathan Franzen og Paul Auster men ikke for fin til hverken Jo Nesbø eller Jussi Adler. På læse-listen venter “Den Lille Ven” af Donna Tartt og mange andre skønne timer. Jeg er gået over til at læse på min Kindle så nu kan jag have lige så mange bøger med jeg vil overalt. Også rigtig praktisk til de lange pauser på film og TV-optagelser.

Det oplever jeg?
Min kone er fra Finland så vi har altid turet mest i det skandinaviske. Vi har holdt kalenderen fri i ungernes skoleferie og kørt op og hjem gennem Sverige og Norge til den lille flække i Østerbotten i Finland hun kommer fra. Det lyder svensk, men der er et mindretal i Finland der har svensk som modersmål, så vores børn lyder som mumitroldene når de slår over i svensk med deres mor. Det gør også at jeg nogen gange forstår hende. Deroppe har vi en lille klippeø ude i havet uden strøm og frituregryder, hvor vi røger fisk, plukker bær og går i finsk sauna. Ellers er vi i vores ødegård i Halland i Sverige og så er Danmark jo ret skøn om sommeren. Det hele er meget nordisk og vores CO2-aftryk er ikke stort.

Favorit-app?
Jeg har gang i mange manuskripter samtidig og de fylder en kuffert i print-form, så ‘Rehearsals Pro’ er min førstehjælper. Der indspiller jeg sangstemmer, dansekoreografier, stage fights og alle mine replikker og går rundt i København og øver dem med mig selv. En hovedrolle tager ca. en måned. Men så får jeg set min by og brændt kalorier af samtidig. Jeg kalder det walk-a-town og det fungerer i alle byer. Også godt til podcasts om undervandsjagt med harpun og snorkel som er min store fritidspassion. Af SoMe er jeg på Facebook, Instagram og Linkedin og tænker det er rigeligt. Jeg tegner rigtig meget, selvom jeg faktisk ikke kan tegne særlig godt, men jeg finder motiver på Pinterest som jeg efterligner, og det bliver rigtig godt …. jeg er jo i den branche i forvejen, og så er det bare rart at tegne.

Del denne artikel