Sikkerhedsnet er ikke skabt til skuespillere

(Denne artikel har tidligere været trykt i Jyllands Posten 25.07.2015)

"Dagpenge: En skuespiller bliver trukket i dagpenge, når han går til casting. Fastansættelser er der meget få af, og begrænsingen på supplerende dagpenge gør det svært for skuespillere at sætte mange små job sammen til en stabil indtægt.

af MIKKEL FYHN CHRISTENSEN

Det går op og ned i showbizz, som Franz Beckerly sagde, da Gasolin i 1978 var gået i opløsning, og han måtte slæbe sin berømte skikkelse ned på socialkontoret for at få til dagen og vejen.

Sådan er det ikke kun for musikere. Skuespillere oplever det samme. En filmoptagelse kan være overstået på nogle dage, en teaterforestilling på 75 dage, og indtaling til tegnefilm kan nogle gange gøres på blot en eftermiddag. Det giver en uforudsigelig hverdag, der ofte er sat sammen af mange forskellige job for mange forskellige arbejdsgivere.

Og ind i mellem er der huller. Nogle gange er de store, og så må selv mange af dem, der er kendt fra tv, søge hjælp i et dagpengesystem, der er indrettet til at skaffe folk fastansættelse, og dem er der meget få af for skuespillere.

En af de skuespillere, der gennem sin karriere har benyttet sig af dagpengesystemet, er Ole Boisen, som for nyligt kunne ses i DR's internationale krimiserie "Mord uden grænser" med Lars Mikkelsen i en hovedrolle.

»Det er vigtigt for mig at sige, at det bestemt ikke er synd for skuespillere. Det er jo fantastisk, at vi har et system, hvor man kan benytte sig af en forsikringsordning, når man oplever ledighed og ikke skal feje gader eller være tjener ved siden af, som man skal i andre lande,« siger han.

»Men når det er sagt, må man sige, at det er o. k. at konstatere, at systemet på mange måder er grotesk,« siger Ole Boisen.

Brød regler for at få gennembrud

Han har i øjeblikket ikke brug for systemet, og lidt pudsigt er det faktisk den prisbelønnede tv-serie "A-klassen", som blev sendt på DR2 i 2012, der har stabiliseret hans indtægt på over 300.000 kr. om året, så han ikke har brug for dagpenge i perioder.

" A-klassen" var en improviseret, satirisk gennemgang af den blanding af håbløshed, bluf og bureaukrati, som møder folk på jobcenteret og i a-kasserne, og både instruktør og skuespillere udviklede serien på baggrund af deres egne erfaringer med systemet.

»Det er faktisk meget sigende, at vi brød reglerne, da vi lavede serien. Vi holdt møder med ansatte på jobcentre og a-kasser for at forstå verden fra deres side af skrivebordet, og de hader også systemet, men det måtte vi faktisk ikke, for så var vi jo ikke til rådighed for arbejdsmarkedet. Tænk over det. Det er imod reglerne for skuespillere at udvikle en prisbelønnet tv-serie, mens man er på dagpenge,« fortæller Ole Boisen, der sætter sin professionelle hverdag sammen af job på teatre, hvor man bliver ansat minimum 75 dage ad gangen til en månedsløn på ca.

23.000 kr., og caoching af tv-værter samt teambuildingskurser.

Filmroller giver lidt mere, men ikke nok til, at han kan spare op.

»Jeg bor billigt. Det er man nødt til,« siger han.

Nej til arbejde

Socialkonsulent ved Dansk Skuespillerforbund Nanna Møller fortæller, at skuespillere støder på de mærkeligste forhindringer i dagpengesystemet: »Skuespillere sætter deres tilværelse sammen af alle mulige små job, og når de så ind imellem får brug for at supplere med dagpenge, bliver det tydeligt, at systemet ikke er designet til den type arbejdsliv.« Ifølge Nanna Møller handler det ikke om, at skuespillere skal have særbehandling, og hun påpeger, at andre faggrupper løber ind i lignende problemer, fordi korte honorarstillinger bliver mere almindelige også i andre fag.

»Muligheden for supplerende dagpenge hører op efter 30 uger, og hvis man har brugt alle sine 30 uger, bliver man måske tilbudt tre timer, hvor man skal lave noget dubbing på en tegnefilm. Men man har jo ikke råd til at leve en hel uge for tre timers arbejde, og man kan ikke få suppleret op, fordi man har forbrugt muligheden med de 30 uger, og det vil sige, at så kan man blive nødt til at sige nej til regulært skuespillerarbejde, og det er jo skørt,« siger Nanna Møller.

»Langt størstedelen af vores medlemmer hopper fra job til job. En del af vores medlemmer har job som kirkesangere for at sikre en indtjening, og det får de typisk 6.000 kr.

for om måneden. Det er ikke mange penge, men det er noget, og det er der rigtigt mange af vores medlemmer, der har måttet sige op, fordi de ikke længere kunne få supplerende dagpenge, eller fordi de slet ikke ville kunne få dagpenge, hvis de beholdt jobbet.

Det er jo sindssygt, at et samfund siger, at vi vil meget hellere have, at I er fuldtidsledige, frem for at I er delvist selvforsørgende,« siger hun.

Fjollede fortolkninger

»Så er der en masse fjollede fortolkninger af reglerne, som også rammer skuespillere.

Mange underviser f. eks. hold i yoga eller andet, men her vurderes det, at det kan man ikke, hvis man også skal være til rådighed for arbejdsmarkedet. Hvis man derimod kun underviser én person, så vurderes det, at det kan man aflyse, så det må man godt,« fortæller Nanna Møller.

»Mange skuespillere laver en hjemmeside, hvor de sælger sig selv, men hvis de kommer til at skrive "ring for pris", vurderes det som en selvstændig virksomhed, uanset om skuespilleren har et cvr-nummer eller ej, og så ryger retten til dagpenge også,« siger Nanna Møller.

Dertil kommer andre småting, som at skuespillere ikke får job ved at sende en skriftlig ansøgning, og at man ikke kan få dagpenge, hvis man bruger en dag på at gå til casting, som rent faktisk er det, der giver skuespillere job, for så er man ikke til rådighed for arbejdsmarkedet.

Ole Boisen er lykkelig for, at han i hvert fald i løbet af de næste 11 måneder ikke skal have noget med dagpengesystemet at gøre. Han er booket til to forskellige teaterforestililnger og skal blandt andet spille med "SHU-BI-DUA". Derfor har han for første gang i sin 20-årige karriere kunnet planlægge og bestille en ferie med sin familie.

Fakta: SKUESPILLERLIV

Aldrig tidligere har så mange danske skuespillere høstet stor anerkendelse både hjemme og ude. Men skuespilfaget er blandt de lavest lønnede, og det er et fag, der er præget af et hårdt fysisk og psykisk arbejdsmiljø.

Jyllands-Posten sætter fokus på livet som skuespiller i Danmark."

Del denne artikel